Детска литература - Магически истории, актуални герои и триумф на ума

Детска литература – Магически истории, актуални герои и триумф на ума

2020-та беше голямо предизвикателство за децата и родителите. Научихме се да живеем, да се ангажираме и да работим заедно в нашите малки апартаменти. Ние усвоихме дистант и онлайн класове. Понякога бяхме отегчени, но за първи път от много време успяхме просто да бъдем заедно, вместо да бягаме по работа.

Това беше година на голяма вътрешна борба и силни емоции. И за щастие, това беше време на добри детски и младежки книги. Книги, които ни помогнаха да се отклоним от странната реалност.

Поглеждайки назад към тази книжна година, виждаме от какви детайли се състои тази картина. Много истинска литература за училищния живот с убедителни герои (и тук сме много доволни от Завръщането на Луис Саша). Сложни фентъзи истории (последният том на епичната „през огледалата“ излезе, познавайки героичния свят на Алън Гарнър). Актуализиран и нон фикшън: сега това не са само книги за това как всичко е подредено, а текстове, които говорят за това, което вълнува децата и възрастните в момента. Как да промените този свят, как да приемете тялото си и неговите промени, как да видите в класическите истории живи истории.

Светове на магия и приключения. Какво да прочетете през ваканцията

Магия, прекрасни трансформации, първите истински приятели и врагове, и, разбира се, любовта — тийнейджъри по целия свят обичат фантазия, защото авторите пишат за това. Лятната ваканция е чудесно време да се потопите в света на магията и приключенията. И ние ще ви разкажем за трите серии, които се четат от тийнейджъри по целия свят!

Катя Брандис. Децата на гората

През последните години тази серия оглавява най – добрите детски книги в Германия и други европейски страни. Героят на първата книга, Караг, е необичайно момче, той може да се превърне в Пума. Той е поканен да учи в необичайно училище, където се среща с други момчета, които също се превъплъщават в различни животни. Докато младите ученици развиват способностите си, някой крои коварни планове за тях… момчетата ще трябва да се научат направо на практика, защото врагът не спи. Приключенията започват!

Соман Чайнани. Училище за добро и зло

Дебютната книга на завършилия Харвардския и Колумбийския университет Соман Чайнани „училище за добро и зло“ от дванадесет седмици оглавява престижната класация на „Ню Йорк Таймс“. Продължението стана толкова популярно, колкото и началото. Двете приятелки попадат в магическия свят и започват да учат в училище за добро и зло, което подготвя приказни герои и злодеи. Но по погрешка мрачната Агата отиде в училището на доброто, а отзивчивата Софи – в училището на злото. И до къде доведе всичко това — прочетете в книгите. И съвсем скоро ще видим екранизацията на книгите на канала Netflix!

Холи Блек, Касандра Клер. Магистър

Авторите на бестселъри в жанра на фентъзи са създали необичайна серия от книги. Главният герой, Колам Хънт, съвсем не прилича на усърден ученик а в магическа школа, напротив.  Друга необичайна черта на тази поредица от книги – резултатите от хитрите хитрости на Колам и неговите врагове авторите бързо разобличават, но след това разказват какво и как се е случило в действителност. Невъзможно е да се откъснете, защото това е приказка, детектив и приключение!