Къде да продам стари книги?

октомври 26, 2022 By djillas 0
стари книги

Вероятно сте от хората, които имат купища непотребни стари книги в дома си и се чудите какво да ги правите. В следващите редове, от сайта за обяви Bazar.bg, ще дадат някои съвети относно това, как да изкарате малко пари и да се отървете от ненужните заглавия в библиотеката си.

Кои книги са стари

Счита се, че издадените след 1936 г. са вече втора ръка. Отпечатаните по-рано – до 1935 г. попадат в категорията антикварни или антични. От 30-те години на миналия век, тиражите са големи и вероятността отделни копия да се намират в повече домове е голяма. Това означава, че изданието от този период едва ли ще се отличава с голямо търсене и продажбите няма да са много лесна задача.

Къде мога да продам стари книги

Съществуват няколко начина за търговия с употребявани книжни издания:

  • в книжарниците – преди да отидете с голямата торба, препоръчително е първоначално да се поинтересувате, дали приемат стари книги. Ако отговорът е положителен, изгответе списък на всички заглавия за продажба: автор и година на издаване. Отидете в книжарницата и търговецът ще ви каже, кои от тях биха били продадени;
  • в библиотеките – тук има много четящи хора и интересът към използваните стари книги може да е голям. Това е мястото, където е възможно изкупуването и на подходяща художествена литература, учебни помагала, поредици от заглавия на бестселъри и много други;
  • онлайн в сайт за обяви – от сайта Bazar.bg са на мнение, че хората много често вече пазаруват стари книги през интернет. Тези платформи са удобни за това, тъй като предоставят таргетиран трафик и вероятността за продажби е голяма. В доста случаи не се поставят лимити на публикуваните обяви и при достатъчно време и желание, можете да пуснете отделни оферти за продажби. За да има по-голям ефект и видимост на офертите ви, от Bazar.bg съветват редовно да обновявате обявите си, което ги изкачва в предните видими места на категорията;
  • в онлайн магазин – съществуват сайтове, които изкупуват стари книги и ги пускат за продажба в своите каталози. Това не означава, че всички заглавия ще ви бъдат изкупени. Търговецът, след преглед на авторите, заглавията и годините на издаване, ще отсее тези, които имат някаква стойност и биха могли да бъдат продадени;
  • в социалните мрежи – това са платформите за обмен на информация и са отлично средство за търговия. За целта, трябва да потърсите специализирани групи за малки обяви и редовно да публикувате своите оферти. Това увеличава вероятността за виждането на обявата от повече хора и проява на интерес за покупка. За да разширите максимално аудиторията, пред която ще показвате своите предложения, присъединете се във възможно повече групи и публикувайте всеки ден. Препоръките са, пускането на обявите да става в почивните дни или в края на работния ден, когато повече хора са онлайн.

Колко струват старите книги

книги

Повечето са евтини и цените им варират измежду няколко лева. По-редките и търсени издания са по-скъпи. Такива са научните сборници, които са отпечатвани в малки тиражи и вече има хора, които се нуждаят от информацията в тях. Те могат да струват от няколко десетки лева. Продажбите не стават веднага и е необходимо нужното търпение. 

По-скъпи продажби се правят на рядко срещаните колекционерски издания и поредици, като „Литературни паметници“ или „Библиотека за приключения и научна фантастика“. Подобни материали в отлично състояние могат да струват от няколко десетки и стотици лева.

Добрият външен вид на кориците и липсата на скъсани, смачкани и намокрени страници покачва стойността. Наличието на всеки от изброените дефекти прави все по-евтини старите книги за продажба. Дори, при липсващи страници, никой не се интересува от покупка.

Кои са критериите за по-високи продажби

Намирането на наистина ценни книжа е трудна задача и повечето от тях нямат голяма стойност. Важен е езикът, на който са написани притежаваните от вас издания. Ако са на български, вероятността за проявен интерес и продажба може да е голяма. При други езици, търговията става по-трудна, дори и ако изданието е от края на 19 век.

Популярността на автора също има значение. Колкото популярността е по-голяма, толкова писанията му ще са по-скъпи и търсени. Годината на издаване е друг критерии за стойността на старите книги. Изданията преди 1940 г.  се считат за антики и при достатъчно стойностна информация биха могли да струват скъпо.

Ако количеството на тиража е лимитирано, материалите ще са скъпи и при продажба могат да се вземат прилични пари. Жанрът е вероятно един от най-важните. Най-ценени са художествената литература и историческите материали, авиацията, готварството и техническите справочници. Препечатването на специализираните издания е нерентабилно за издателите, поради ограниченото търсене. В други случаи, образователните учебници и справочници са търсени от студентите и продажбите им са количествени.

Серийност е другият белег на високата стойност на старите използвани книги за продажба. Поредицата от томове на известни автори може да струва доста скъпо. Почитателите на съответния автор биха могли да платят и повече пари, особено ако изданието е лимитирано и трудно за откриване. За да установите това, трябва предварително да проведете нужното проучване.

Какви са заключенията на търговците

Занимаващите се с подобна търговия хора са достигнали до заключенията, че малко хора се нуждаят от стари книги. Те повече представляват стойност за колекционерите, които се интересуват от външния вид, а не от съдържанието. Търговците съветват, преди изпращането на издание до купувачите, да проверите дали не е рядко, тъй като струва по-скъпо. Начинаещите продавачи, в повечето случаи, не проверяват подобна информация и продават евтино доста скъпи продукти.

Търговците са на мнение, че употребяваните книжни материали нямат фиксирани цени и трябва да се пазарите. Тези в лошо състояние е препоръчително да ги отделите настрани, тъй като са безполезни и нямат стойност. Препоръките за тях са да бъдат предадени за рециклиране. Ако сте останали със запазени бройки, които не успявате да продадете в сайтовете за обяви или чрез описаните по-горе варианти, съветите са да започнете да звъните индивидуално на клиентите и да ги предлагате.