"Книжен бумеранг": връщане към себе си. За новата серия от книги, които да прочетете цялото семейство

„Книжен бумеранг“: връщане към себе си. За новата серия от книги, които да прочетете цялото семейство

В предреволюционна Русия имаше традиция за семейно четене, когато цялото семейство се събираше за вечерен чай или се настаняват в голяма стая, за да четат и да говорят за прочетеното. Четенето беше естествена среда за израстване и човешки живот, децата видяха родителите си да четат и също станаха читатели. Дискусия на парцела, поведение и преживявания на героите объединяло различни поколения на едно семейство, създадена атмосфера на доверие, чувство за сигурност — накратко, традицията на семейното четене сваляше тези остри въпроси на възпитание, които днес стоят пред много много родители.

Опитайте се шеговито да почетете заедно с близките си буквално за 10-15 минути някакво познато произведение, и се върнете в детството си, за да ви се прииска да повторите този експеримент няколко пъти.

Как да изберем произведение за четене с цялото семейство? 

В някои издателства се появява серия книга наречена „бумеранг книга“, която включва произведения, добре познати на възрастни — родители и дори баби и дядовци на настоящите млади читатели.

„Приказка за червено момиче“, написана преди сто години, няма да остави никого безразличен: Лидия Budogoskaya пише главно за това, което е преживяла, и това винаги докосва читателя. Историята е почти автобиографична, тя разказва за трудното детство на едно момиче, различно от останалите, а именно такова момиче беше Лидия Будогоска. Самуел Маршак в своето време похвали бележките на гимназистката и им помогна да се превърнат в приказка, която ще се отрази на читателите-тийнейджъри. Илюстрира историята на Ирина Кондрашова, нейните нежни акварелни рисунки много точно предават опита на главната героиня.

„Принцът и просякът“ на Марк Твен е история, позната на повече от едно поколение читатели. Специално за серията „Книга бумеранг“ класически превод на Корнея Ивановича Чуковского и Николай Корнеевича Чуковского проиллюстрировала Катрин Комракова, чиято работа се различават продуманностью и прецизност на изпълнението, очарова и потапя читателя в света на произведения на изкуството.