Подходящи книги за самостоялно четящи деца

Подходящи книги за самостоялно четящи деца

Издателство „Суинг“ има прекрасни новогодишни книги. Наистина искаме да ги забележите и да ги оцените, така че в аутлука на предпразничните дни те не липсват, а напротив, стават основната украса на детската стая. В края на краищата това е Дикенс, Хофман, Андерсен, О ‘ Хенри; това са най-красивите издания на класически приказки, без които е невъзможно да си представим магията на Новата година.

За илюстрациите на Патрик Джеймс Линч

Илюстрациите на Джеймс Патрик Линч напомнят на произведенията на европейските художници от втората половина на 19 век. Те могат спокойно да бъдат поставени в ред с рисунки на Рейхам или Диксън-толкова нехарактерни за съвременното училище за илюстрация. Въпреки това, Линч е наш съвременник, роден през 1962 г.в Белфаст (Ирландия), а илюстрацията на книги е започнала през осемдесетте години. Първата книга на художника е „торба с лунна светлина“ от Алън Гарнър, колекция от народни английски и уелски приказки. Може да се каже, че първият опит е определил предпочитанията на Линч: легенди, приказки, притчи заемат най-видно място в портфолиото му. И, разбира се, класика. В Русия няма много книги със своите илюстрации. Но най-големите шедьоври са публикувани, и то перфектно.

За“Лешникотрошачката“

След Линч е трудно да се оценят илюстрациите на други художници, но рисунките на Анастасия Раннева към „Лешникотрошачката“ са изненада и наистина приятна.

В литературата има понятие за магически реализъм. Този художествен метод най-добре описва творчеството на художника. От една страна, това е класическо изпълнение, много живописно и реалистично. Жестовете и израженията на героите са пълни с жива експресия, техните мотиви и действия са ясни; детето ще бъде лесно да се справи с този, който е „добър“ и кой е „лош“. Но погледнете внимателно: за обичайните предмети се крие магия: Кукли и войници под елхата са толкова живи, колкото Мари, мишката цар е пълен с отмъстителна решителност, а малките читатели чакат голямо приключение, изпълнено с опасности и изпитания.

За новогодишните книги „люлки“

Класиката е красива! Но нека да видим какво има още. За най — малките издателството е превело приказките на лисицата-това е очарователно четене за тези, които все още не са навършили седем. Лисицата е пълна с сладки герои, чиито приключения са очарователни и изобщо не са опасни. Тук живеят таралеж Уили, мишка Харви и заек Ру. Всеки ден в лисича гора е белязан от събития с главна буква. Брайън и Синтия Патерсън са измислили този прекрасен край.

Друга книга за най – малките е трогателна приказка за малкото зайче, което за първи път видя снега. Ако сте прочели „целувка с ръка“ милион пъти и детето изисква повторение, смело отворете „първия сняг“ – тази история за детската фантазия, уютния снежен свят и родителската любов ще бъде обичана за дълго време и ще ви донесе радост през зимните вечери.

И това е серия от книги за самостоятелно четящи деца, написани в най-добрите традиции на Новогодишните приключения: три сестри-принцеси спасяват родителите си, търсят магически артефакти и се борят с Тъмната вещица. За рождения ден сестрите трябва да получат като подарък магически таланти, но празникът е засенчен от изчезването на краля и кралицата… не е нужно да чакате продължението, защото и четирите парчета са публикувани едновременно. Малък обем, корица, украсена с невероятна красота снежинки и пайети, голям шрифт, много рисунки. Накратко, идеалният подарък за момиче от осем до девет години.

Невъзможно е да се откъснете от тези книги, което означава, че това е необходимо за новогодишните празници.

„Пътят през зимата“ -зимна приказка-балада, вълнуваща и духовна. Фолклор, митове и магия на ръба на вечния сняг… В горската Хижа живеят Мила, нейните сестри и брат Оскар. Един ден Оскар е отвлечен и Мила решава на всяка цена да върне брат си. Дори ако за това трябва да бродят през заснежените диви земи. Дори ако трябва да се биете с Голямата мечка, митичното същество, което призова за вечна зима…

Гай Джоунс създаде ледена градина за героинята си: само там тя може да бъде нормална — да се движи без капачка и пълна екипировка. В обикновения живот това е невъзможно, защото тя има специална болест: слънчевата светлина я причинява най-тежките изгаряния. Ще стане ли свят, в който всичко — дървета и плодове, и дори момче-е направено от лед, спасение за Джес?

Нейната възраст, 12-годишната лети от Книгата на Сам Чейтън, също е специална. Тя е приятелка с гълъб, има хотел на кокили и не може да излиза от там. Но това правило тя трябва да наруши, когато в хотела й се появи странен гост — търговец на сняг и обръща целия си свят. Защо снегът играе толкова голяма роля в тази история? Много тайни се отварят постепенно, все повече изненадва читателя.