Магическият свят на цветни моливи от Ан Ивон Гилбърт

Магическият свят на цветни моливи от Ан Ивон Гилбърт

Издания на Андерсен и Братя Грим-море. Със сигурност на рафтовете си струва не по-малко от три или пет приказни колекции – с много различно съдържание и дизайн. 

Издателство „Суинг“ пусна две приказки с илюстрации от английската художничка Ан Ивон Гилбърт. И не само приказки, но мъдри и тъжни истории, изпълнени с истинска магия: „диви лебеди“и“ кралска жаба“. Искахте ли да влезете в приказка? Вашето желание е изпълнено!

Удивително е как един илюстратор успява да създаде този прекрасен свят с прости цветни моливи. Пристрастяването към тях Гилбърт обяснява просто-привързаността си към мръсотия и бъркотия, които се свързват с бои, мастила и глина. Изпълнението на внимателно подробна рисунка отнема, според художника, около седмица. Същото отива за подготовка: създаване на скици, избор на модели, модели и антураж. В този процес Гилбърт има тайна: тя често пита членовете на семейството и приятелите си да се снимат в определени дрехи — това помага да се разбере концепцията за следващия творчески план. Най-много художникът обича да рисува хора: „ако не бях илюстратор, щях да стана съдебен психолог, защото съм заинтригуван от хората и начина, по който те действат“. Нейните герои са наистина много живи, те показват истински емоции: уплашени, щастливи, изненадани.

Рисуването на Ивон Гилбърт започва като дете, родителите насърчават страстта на момичето към изкуството, защото баба й също е художник. След като учи в Нюкасъл колеж по изкуствата и Ливърпул колеж по изкуствата, Ивон започва да преподава сама. Но след пет години реши да се посвети изцяло на илюстрацията, което прави от 1978 г.до днес.

Има едно рядко постижение в касичката на Ан Ивон Гилбърт: Кралската поща на Обединеното Кралство многократно я е поканила да създаде илюстрации за пощенски марки. Три проект, посветен на Коледа и легендата за крал Артур, подадена Гилбърт награди на международни премии: Il Franco Bollo d ‘Or (Златен пощенска марка) и Gran Premio del’ Arte Filatelica (Гран при в филателистическото изкуство).

Произведенията на Гилбърт са спечелили много национални и международни награди, оригиналите им се продават в галерии във Великобритания и САЩ, а истинските ценители попълват частните си колекции с тях. Но наистина тези магически картини оживяват в комбинация с любимите на всички приказки. На страниците, изпускане на златни пера, летят прекрасни диви лебеди, рокли на красиви принцеси, изготвени до най-малкия детайл, ярки пеперуди и се стремят да се откъснат от корицата.

Книгите с илюстрации на Ан Ивон Гилбърт откриват серията „колекция“на издателство „Суинг“. Ще чакаме нови книги и се надяваме, че на нашите рафтове ще има издания на световната класика, украсени със спиращи дъха илюстрации, в които е невъзможно да не се влюбите. А ние ги почитаме на внуците си.