Приказки за лека нощ - какво да прочетете на детето преди да заспи

Приказки за лека нощ – какво да прочетете на детето преди да заспи

Когато нощта обгръща с мека покривка земята, всички деца отиват да спят. Така казват родителите вечер, за да успокоят малките си и да ги настроят за силен сън. Детето бързо превключва от активността на последния ден към пълноценна почивка, ако се създаде подходяща атмосфера за това. Доказани помощници на всички майки и татковци: приглушена светлина в детската стая, релаксираща вана или топъл душ, хармонична фонова музика и компетентно подбрани книги.

Вечерното четене е прекрасна традиция! Това не е просто настройка за сън. За детето това е и увереността, че всичко върви по свой ред (ритуалите са необходимост от безопасност), възможността да се обменят мнения и да се обсъждат неотложни въпроси, както и важен момент от преминаването от събуждане към релаксация.

Родителите, които отделят време за приказка преди лека нощ, са възнаградени с дълбок и равномерен сън на бебето и впоследствие с по — балансирана и силна психика на детето.

Книгите на редактора „Уили Уинки“ за най — малките са големи и цветни. Те са идеални за дете под 5 години. Акцентът в колекцията е върху илюстрацията-в действителност, пред вас книги-снимки. И това не е случайно. Чрез изображенията децата получават много повече информация от възрастните. За тях е по-лесно да научат смисъла чрез рисунки, да разберат героите чрез своите „портрети“ в книгата. Простите кратки текстове перфектно допълват ярките картини, а самият процес на четене не отнема много време.

Тони Митън. Снежен пингвин

Далеч, далеч, където има вечен студ и лед, живее малко пингвинче. Един ден той решава да отиде на пътешествие, без дори да знае какви приключения му предстоят. По пътя той ще се срещне с гигантски сини китове, семейство морски лъвове и дори глутница косатки. Постепенно бебето разбира, че няма нищо по — добро у дома, а връщането там е най-важната му цел. Това е трогателна история за семейството, родителската любов и подкрепа, разказана в стихове. Леки рими и нежни илюстрации перфектно попадат върху детското възприятие, така че книгата ще зарадва всяко бебе.

Тони Митън. Снежно мече

Топла приказка за студена зима. Малката полярна мечка усърдно търси нов дом сред снежните пространства, но безуспешно. Във всяко кътче на гората, в преспи и на ръбовете вече някой се е заселил. Мечето почти Свали лапите си, когато изведнъж видя огън сред дърветата на колибата… и Малката Стопанка на горската къща беше много изненадана да открие истинско бяло мече на прага си. Ще пусне ли Мечето до себе си и как ще се развият отношенията им? Тази нежна книга-картина разказва за необичайно приятелство, добро сърце и духовно гостоприемство. Тя обещава да бъде един от най-продаваните зимни книги в категорията за деца под 3 години

Чарли Фарли. Братя-зайци

Това е добра приказка за любов и подкрепа между двама братя зайци. По-големият веднъж реши да тества силата на по-младия. Сега бебето Пийт се стреми да надмине смелостта на самата мечка. През цялата история по-големият брат помага на по-малкия, развеселява и го защитава. Споделените преживявания правят зайчат по-приятелски и по-близо един до друг и показват, че нищо не е невъзможно в света, ако имате подкрепата на близките си. Духовните текстове на Чарли Фарли са допълнени с рисунки на известния художник Лейн Марлоу, носител на множество награди в областта на илюстрацията. Книгата ще отговори особено на тези, които имат две или повече деца в семейството.

Чарли Фарли. Песента на малкия бухал

Понякога човек може да загуби напълно необичайно нещо. Малкият бухал, например, внезапно загуби няколко реда от любимата си песен. След такава загуба дори не искам да ходя! Но бебето набира решителност и отива в търсене на изчезването. В компанията на приятели той търпеливо търси липсващите шевове и най-накрая събира песента заедно. Проницателната приказка за упоритост и вяра в себе си ще убеди бебето, че всякакви трудности са на рамото му — трябва само да искате и да се обадите на приятели за помощ. Прочетете детски книги-снимки. Гореспоменатият Лен Марлоу казва, че те създават специална връзка между вашето малко дете и това дете, което живее в душата на всеки възрастен. И е трудно да не се съгласиш с известна художничка.